Rens Bijma

Matthäus-Passion

Première van de enkelkorige versie in de R.K. Johannes de Doperkerk in Den Burg op 17 april 2019, door solisten, koor Amici Cantus (instudering Lida Wels) en barokorkest Eik en Linde o.l.v. Ellen Verburgt.
Eerste uitvoering (corona-proof) van de herziene versie op 28 maart 2021 in de Stadsgehoorzaal in Leiden door Johannes and Friends (Nieuwe Philharmonie Utrecht) met acht zangers o.l.v. Johannes Leertouwer
Op zondag 17 april 2019 ging mijn reconstructie van een hypothetische oerversie van Bachs Matthäus-Passion in première in Den Burg (Texel).
Deze reconstructie is in 2020 in samenwerking met Pieter Dirksen herzien.
Op zondag 28 maart 2021 werd deze herziene versie uitgevoerd door Johannes and Friends o.l.v. Johannes Leertouwer in Leiden. Op dinsdag 30 maart 2021 is deze uitvoering zonder publiek uitgezonden via NPO Radio 4.

Matthäus-Passion

erscheidene onderzoekers hebben verondersteld dat van Bachs Matthäus-Passion een oerversie voor één ‘koor’ en één orkest kan hebben bestaan. Als dat waar is, dan zal deze vermoedelijk zijn uitgevoerd in 1727 of 1729 in de Thomaskirche in Leipzig.

Deze enkelkorige oerversie moet dan de voorganger zijn geweest van de zogenaamde Frühfassung BWV 244b (BWV3 244.1), en niet van de bekende definitieve versie BWV 244 (BWV3 244.2). In mijn reconstructie ben ik daarom uitgegaan van de Frühfassung.

Hoewel Bach vermoedelijk slechts vier concertisten (solozangers) en vier ripiënisten (‘koorzangers’) gebruikte, is deze reconstructie ook goed bruikbaar voor een koor met solisten, zoals gebruikelijk in de hedendaagse concertpraktijk.
 
Bent u geïnteresseerd in deze enkelkorige Matthäus-Passion, laat dat dan via het tabblad Contact weten. Ik neem dan contact met u op.

Via onderstaande link kunt u een beschrijving en verantwoording downloaden.

– Verantwoording reconstructie Urfassung MP (18-11-20)

Algemeen wordt verondersteld dat de bekende definitieve tweekorige versie (de ‘Spätfassung’) van de Matthäus-Passion werd uitgevoerd in 1736 in de Thomaskirche, maar in een artikel van verdedig ik dat het waarschijnlijker is dat Bach in 1736 zijn Frühfassung uitvoerde, en dat de Spätfassung voor het eerst klonk in 1737 in de Nikolaikirche.

Het artikel is te downloaden via onderstaande link.

– 1736. St. Thomae mit beyden Orgeln (herziene versie 05-04-24)

Bachs eigen uitvoeringspraktijk van zijn Matthäus-Passion is beschreven in Hoofdstuk XXXIII van de reeks met alle hoofdstukken (zie tabblad Hoofdstukken).